Etusivu » Blogi » Puheenjohtajan terveiset ja hallituspestien esittely

Puheenjohtajan terveiset ja hallituspestien esittely

Puheenjohtajan terveiset ja hallituspestien esittely

 

Onko sinulla uusia, freesejä ideoita ja halu päästä toteuttamaan niitä? Kiinnostaisiko sinua päästä vaikuttamaan Biopsin asioihin ja toimia aktiivisesti ainejärjestömme hyväksi? Kenties sinusta olisi myös edustamaan Biopsia muiden ainejärjestöjen ja kiltojen vuosijuhlilla? Jos vastasit näihin kysymyksiin kyllä, niin hallitustoiminta voisi olla juuri sinua varten!

Biopsin vuoden 2018 hallituskausi lähenee loppuaan ja nykyinen hallitus tekee tilaa uudelle hallitukselle, joka valitaan Biopsin Bikkumustissa Bikkujouluissa maanantaina 3.12.2018. Pestejä on siis jälleen jaossa ensi vuodelle, mutta kysymys kuuluu: Mitä siellä hallituksessa sitten konkreettisesti tehdään? Alla tämän vuoden hallituslaiset kertovat, mitä heidän hallitusvuoteensa on mahtunut ja mitä hallitustoiminta on antanut ja opettanut heille.

Puheenjohtaja Laura Saarimäen esittelyn sekä terveiset jäsenistölle voit lukea suoraan alhaalta. Muiden hallituslaisten tekstit saa näkyviin nimiä klikkaamalla.

Rakkaat biopsit,

Tässä kirjoittelee Laura, vuoden 2018 puheenjohtaja. Puheenjohtaja on varmasti kaikille terminä tuttu, mutta mitäpä sellainen tekee Biopsin hallituksessa?

Biopsin puheenjohtajan ensisijainen tehtävä on pakan pitäminen kasassa. Puheenjohtaja varmistaa, että hallituslaiset tietävät mitä tehdä omilla sektoreillaan. Puheenjohtaja tietenkin myös vetää hallituksen kokoukset joita järjestetään noin joka toinen viikko. Kokouksissa puheenjohtaja (yrittää) pitää keskustelun käsiteltävässä asiassa. Lisäksi puheenjohtajan rooliin kuuluu edustaa ainejärjestöä esimerkiksi ylioppilaskunnan yhteisissä tapaamisissa sekä tuoda viestiä sieltä suunnalta järjestölle. Puheenjohtaja pyrkii myös ylläpitämään suhteita muihin järjestöihin, ja tuomaan näin Biopsin Tampereen kartalle. Toki hommaan kuuluu myös byrokratiaa, esimerkiksi avustushakemusten ja toimintakertomusten muodossa.

Kaikessa tässä pj:n takana on ahkera, ihana ja mitä mahtavin hallitus, muut tiimit ja toimijat sekä tietenkin te, Biopsin jäsenet. Kiitos onnistuneesta vuodesta kuuluu teille kaikille, mutta erityisesti sille pienelle porukalle, joka jaksaa viikosta toiseen järjestää tapahtumia, pitää huolta kerhiksestä, raha-asioista, viestinnästä, hyvinvoinnista, oikeudenmukaisuudesta sekä opiskelijoista. Niille, jotka ylläpitävät yrityssuhteita, mahdollistavat järjestön taloudellisen tilanteen kahvittamalla ja hankkimalla sponsoreita. Tätä tekevät Biopsin hallituslaiset, tapahtuma-, tuutori- ja yritystiimiläiset sekä opiskelijaedustajat. Iso KIITOS ja pidetäänhän huoli, että tulevinakin vuosina Biopsilla on niitä, joita kiittää.

Haleja,
Laura

Moro! Olen Elina, Lumppiksenakin tunnettu Biopsin varapuheenjohtaja jo toista kautta. ”Nessuja ja Kossua” kuvailin toimenkuvaani ihanalle puheenjohtajallemme Lauralle kauden alussa. Varapuheenjohtajan rooli on omasta kokemuksestani ollut varsin kiitollinen, yleensä vain katson ylpeänä kun pj hoitaa homman kerta toisensa jälkeen kotiin. Tämä vapauttaa aikaani muihin hommiin ja minut näkee myös Latten opiskelijaedustajan, tasa-arvovastaavan ja yrityssuhdevastaavan roolissa. Olenpa historiassa järjestellyt myös 15-vuotisgaalaa Biopsille ja toiminut excuvastaavanakin eli olen ilmeisesti jonkinlainen hallitusversio jeesusteipistä.

Biopsin yritysvastaavuus on antoisin homma mikä minulla on varmaan koskaan ollut! Tämä veteraani eläköityy tämän kauden lopussa ja päästää nuoremmat juoksentelemaan näille setelinvihreille laitumille. Yritysvastaavuudessa pääsee kokeilemaan sekä johtamis- että organisoititaitojaan ja innovaatiokykyjään. Se on täsmälleen sen näköinen kuin siitä itse tekee, sillä olen laatuani ensimmäinen vastaava ja kaikki toiminta on polkaistu tyhjästä pystyyn. Tässä hommassa tarvitaan aitoa tekemisen meininkiä ja toimeen tarttumista sekä selkeää visiota. Myös hyvän sähköpostin ja sanallisen pitchin kirjoitustaidoista on ollut yllättävän suurta hyötyä.

Parasta yritysvastaavuudessa on ehdottomasti Yritystiimi, joka ylittää odotukseni kerta toisensa jälkeen! Tiimiä on ollut montaa kokoa, mutta pienempi on ollut kauniimpaa myös tässä kombossa, jotta tekemisessä säilyisi notkeus ja dynaamisuus. Kaikki ovat motivoituneita tekemään ja osaavat hommansa hyvin, joten yrityssuhdevastaava on ennen kaikkea suunnannäyttäjä ja kokonaisuuden kokoon vetäjä.

Yrityssuhdevastaavan vuoteen mahtuu monenlaista ja kuten monen muunkin vastaavuuden kanssa, suurin puristus ajoittuu syksyyn. Syksyn alussa organisoidaan ja toteutetaan vuosijuhlasponssien hankinta. Samoihin aikoihin on alkanut Biosaunan valmistelu yhdessä Bionerin ja Pollexin kanssa. Ympäri vuoden järjestetään hyvän sauman tullessa Yritysaamukahveja HealthHUBin kanssa. Yritysasioita on hyvä ujuttaa myös excuilun lomaan ja järjestää omia pieniä yritysexcuja täsmäisku-periaatteella. Muita pikkuhommia osuu aina polulle, mutta vuoteen mahtuu vielä monta uutta yrityksenmakuista tapahtumaa jotka ehkäpä sinä ideoit!

Terve! Olen Jaakko, kolmannen vuoden opiskelija ja olen toiminut Biopsin hallituksessa nyt kaksi kautta hankinta- ja kerhohuonevastaavana sekä näiden kanssa samaan aikaan puolitoista kautta sihteerinä. Hankinta- ja kerhisvastaavan pestit menevät sen verran iloisesti päällekkäin, että käsittelen niitä tässä yhdessä. Toimenkuvaan kuuluu kerhiksen kahvi/tee/maito/karkki-varastojen ylläpitäminen sekä muun irtaimiston hankkiminen kerhikselle tai muuten järjestön käyttöön. Toimessa täytyy kuunnella jatkuvasti jäsenistöä ja välillä hieman kaivella minkälaista tavaraa kaivataan. Kahvitus- ja varainhankintavastaava on myös tässä hommassa kaveri, sillä hankintavastaava on myös vastuussa kahvituksiin tarvittavan tavaran saatavuudesta. Toki hommaan kuuluu myös kerhiksen siisteyden ylläpitoa, joko itse tai muita siihen motivoivasti kannustaen.

Sihteerin pesti onkin sitten yksioikoisempi koostuen pääasiassa pöytäkirjanpidosta kokouksissa. Tarvittaessa sihteeri toki tukee puheenjohtajia kokouskutsuissa, esityslistoissa sekä toimintakertomuksessa, mutta oman kokemuksen mukaan PJ:t ovat olleet niin tehokkaita että näihin ei ole apua tarvittu (tai kaivattu). Näitten hommien lomassa olen myös ollut tekemässä erilaisia tapahtumia tapahtumatiimin ja tutorporukan kanssa.[/expand]

Heipsan! Tässä kirjoittelee Anni, kolmannen vuosikurssin opiskelija. Olen toiminut Biopsin hallituksen rahastonhoitajana vuonna 2018. Vuonna 2017 toimin toisena tutorvastaavana hallituksen ulkopuolisena toimihenkilönä.

Rahastonhoitajan hommat Biopsissa on opettanut vuoden aikana paljon yhdistystoiminnasta. Rahastonhoitajalla on nimensä mukaisesti vastuu järjestön raha-asioista. Käytännössä se tarkoittaa mm. seuraavia asioita:

1) lähetän jäsenistölle maksuohjeita eri tapahtumiin, kuten sitseihin liittyen ja pidän kirjaa siitä, että maksut tulee suoritettua
2) hoidan korvaukset ihmisille, jotka ovat vaikkapa leiponeet kahvituksiin tai muuten osallistuneetomalla kustannuksellaan Biopsin toimintaan
3) maksan laskut, jotka tulevat Biopsille esim. juhlatilojen vuokrista
4) lähetän laskuja kahvituksista
5) hoidan käteiskassaa
6) kirjaan kaikki tilitapahtumat kirjanpitoa varten erilliseen ohjelmaan
7) osallistun hallituksen kokouksiin

Kaikki tämä vaatii luonnollisesti aikaa, mutta itse olen kokenut kaiken olleen sen arvoista. Rahiksen pesti vaatii huolellisuutta ja täsmällisyyttä sekä taitoa pyörittää useampaa asiaa samaan aikaan – tai ainakin pitää ne mielessä. Työ ei kuitenkaan vaadi mitään supervoimia. Kuka vaan, jolla on aikaa ja halua, pystyy suoriutumaan tehtävistä.

Hallituksessa toimiessa saa paremman kuvan ainejärjestöjen toiminnasta ja yhteistyöstä. Olen päässyt tutustumaan muiden ainejärjestöjen aktiiveihin ja kuten aiemmin sanoin, oppinut paljon yhdistystoiminnasta, josta uskon olevan hyötyä myös tulevaisuudessa. Hallitustyö on palkitsevaa ja suosittelen sitä ehdottomasti kaikille kiinnostuneille.[/expand]

Heissan! Olen Jenni, toisen vuoden opiskelija ja pääpestiltäni tapahtumavastaava! Sivubisneksinä hoitelen mm. ympäristövastaavan hommia ja nyt puolen vuoden ajan Biopsin Instan pyörittäminen.

Hommiini kuuluu aika yksiselitteisesti Biopsin tapahtumien järjestäminen yhdessä Tapahtumatiimin, Yritystiimin ja muiden ainejärjestöjen kanssa. Jokavuotisen “must” tapahtumakalenterin lisäksi vastaavalla on vapaus järjestää käytännössä mitä tahansa toimintaa ainejärjestön kiinnostusten mukaan. Keväällä kävimme esimerkiksi Megazonessa ja testaamassa ilmajoogaa. Varsinaisten eventtien lisäksi myös päivittelen joka viikko Biopsin viikkokirjeeseen tulevan viikon sekä myöhemmän ajankohdan tapahtumia Tampereelta.

Tapahtumavastaavan pestissä ehdottomasti parasta on sen monipuolisuus. Vuoden aikana olen päässyt organisoimaan menoja aina isommista sitseistä juuri ilmajoogan tapaisiin lajikokeiluihin, piirtelemään haalarimerkkejä ja opettelemaan Instagramin käyttöä. Sen lisäksi muiden ainejärjestöjen vastaaviin sekä Biopsin omaan porukkaan tutustuminen on ollut huippua!

Suurin osa tapahtumien suunnittelusta tapahtuu ns. kulissien takana (eli käytännössä kahvikuppi kädessä Kerhiksen sohvalla istuskellen). Tilavaraukset, budjetit, tarjoilut ja mainostaminen hoituvat kaikki sähköpostin tai somen välityksellä ja läsnäoloa itse bileiden lisäksi tarvitaan lähinnä kokouksissa es8m. Tapahtumatiimin kanssa.

Hallitusvuoden aikana opin todella paljon ajankäytöstä, verkostoitumisesta ja tietysti organisoinnista (yllätys). CV:ssä hyvältä näyttävien termien lisäksi työsuhde-etuihin kuului mm. Ilmainen sisäänpääsy kaikille järkkäämilleni sitseille ja vapaus valita mihin Biopsin rahat vuonna 2018 kulutettiin. ?

Jos Biopsin tapahtumat on sulle aina se kohokohta ja pesti vähän kiinnostaisi, ota ihmeessä yhteyttä. Mut löytää Kerhikseltä ja aika lailla kaikkialta somesta. Juodaan kupposet kahvia ja jutellaan mukavia!

Moikka! Mun nimi on Janika ja toimin Biopsin hallituksessa sekä lisäksi hyvinvointi- ja viestintävastaavana. Neljäs vuosi starttas bioteknologian tutkinto-ohjelmassa käyntiin ja ensimmäinen vuosi soluteknologiaan erikoistuvana maisteriopiskelijana.

Mun tehtävät meidän hallituksessa on ollut hyvin laaja-alaiset, niin kuin kaikilla meillä hallituslaisilla. Omien tehtävien lisäksi autan muita hallituslaisia heidän tehtävissään mahdollisuuksien mukaan. Viestintävastaavana olen vastuussa jäsenistömme informoimisesta kaikista yliopistolla tapahtuvista sekä ainejärjestömme sisäisistä tapahtumista, juhlista, vapaista työpaikoista, vapaaehtoistyöstä, hallituksen päätöksistä sekä järjestötoiminnasta. Vastaavana yritän myös yhdistää oman jäsenistömme opiskelijat toisien ainejärjestöjen/kiltojen opiskelijoihin sekä myös oman alamme yrityksiin. Yksi tehtäväni on kirjoittaa Biopsin viikottaista viikkotiedotetta, jonka kautta tämä jäsenistön informoiminen pääasiallisesti tapahtuu.

Hyvinvointivastaavana pyrin luomaan turvallisen opiskeluympäristön opiskelijoille ja kehitän hyvinvointiin liittyviä asioita, kuten kouluruuan laatua ja opiskelijoiden yleistä terveyttä esimerkiksi informoimalla YTHS:n toiminnasta. Hyvinvointivastaavana voin luoda jäsenistölle myös omia hyvinvointitapahtumia, kuten esimerkiksi verenluovutusta, avantouintia tai mitä kaikkea vain mielikuvitus keksii!

Hejssan, mun nimi on Pauliina, oon 22 ja opiskelen toista vuotta Biopsilla. Lähdin jo fuksivuonna ainejärjestömme hallitukseen, koska halusin olla mukana toiminnassa, vaikka mulla ei mitään aikasempaa kokemusta hallitushommista ollut. Hyvin on mennyt!

Tällä hallituskaudella olen toiminut meidän kahvitusvastaavana, eli ollut vastuussa siitä, että Arvon kampuksella järjestettävissä seminaareissa on ollut tutkijoille ja muille osallistujille kahvia ja meidän jäsenistön tekemiä leipomuksia. Päivitän joka viikko meidän kahvituskalenteriin uudet seminaarit yliopiston nettisivuilta ja lisään ne viikkotiedotteeseen josta ne on vapaasti varattavissa. Tänä vuonna olen myös uudistanut meidän kahvituksia tehneiden palkitsemisjärjestelmää. Kahvitusvastaavan pesti on todella tärkeä, sillä ilman kahvituksia me ei pystyttäisi järjestämään tapahtumia, sitsejä, eikä varsinkaan upeita vujuja.

Parasta hallitushommissa on ollut se, että vastuuta saa ottaa just niin paljon kun haluaa. Lisäksi oon tykänny todella paljon käydä edustamassa Biopsia eri vuosijuhlilla.

Huolia, murheita, turhia toiveita? Tuu ihmeessä juttelemaan! Mut löytää tapahtumista ja kerhikseltä juomassa kahvia harva se päivä.

Helou, oon Miina, fuksi -17 ja hallituksessa päässyt tekemään jo montaa hommaa! Viime kevät sujui somevastaavana ja kansainvälisten asioiden parissa. Nyt syksyllä olen päässyt jatkamaan kv-hommia vaihto-opiskelijoiden saavuttua ja siirtynyt koulutus- ja sosiaalipolitiikasta vastaavaksi. Olen siis se mysteerinen koposopo Biopsi ry:n hallituksessa.

Kansainvälisten asioiden vastaavana valmistauduin keväällä kansainvälisten opiskelijoiden saapumiseen ja säilytin viestintää myös englanninkielisenä. Osallistuin koulutuksiin, rekrytoin kv-tuutoreita ja jaoin kv-opiskelijoita tuutoreille. Tänä vuonna teimme yhteistyötä kv-tuutoroinnissa muiden ainejärjestöjen kanssa, koska saimme niin valtavasti kv-opiskelijoita – nimittäin 17! Tästä on todellakin syytä olla innoissaan! Syksyllä ja tulevana keväänä toimin itsekin kv-tuutorina, vaikkei se suoranaisesti kv-vastaavan hommiin kuulukaan mutta on ehdottomasti jännittävää ja palkitsevaa. Järjestimme kv-tuutoreiden kanssa vaihtareille syksyllä pari omaakin tapahtumaa.

Koulutus -ja sosiaalipolitiikan saralla tarkkailen Tamylta ja muualta tulevia sähköposteja ja tiedotan tarvittaessa jäsenistöä ajankohtaisista aiheista ja muutoksista. Ylioppilaskunnalla on vuosittain mielenkiintoisia tapahtumia molempiin vastuualueisiin liittyen. Koposopolle kuuluu myös esimerkiksi kurssipalautteista keskusteleminen henkilökunnan kanssa sekä muutenkin yhteistyöstä ja jäsenistön eduista huolehtiminen.

Biopsihommien lisäksi nautin kasvien ja yrttien hoidosta ja suunnittelen ensi kesän kylventöjä. Monen muun tavoin kuljen Arvolle pyörällä. Tänä talvena aion kokeilla ensi kertaa pysyä satulassa läpi talven! Keliaakikkona jaksan murmuttaa Arvon gluteenittomasta kasvisruokatarjonnasta ja iloitsen Biopsin tapahtumilla erityiskohtelusta.

Moikka! Olen Henna, 22-vuotias kolmannen vuoden biopsilainen. Hoidin tänä vuonna hallituksessa tuutorivastaavan ja blogivastaavan pestejä. Taustaltani olen paljasjalkainen tamperelainen, joskin peruskoulun olen käynyt tässä vieressä Ylöjärvellä. Vapaa-ajallani pelailen mieluusti sulkapalloa, käyn salilla, laulan ja soitan pianoa tai katson David Attenborough’n luontodokkareita.

Tuutorivastaavan pääasiallinen homma on toimia tuutorien ohjaajana sekä suunnitella ja organisoida tuutoritoimintaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että keväällä tulee tehdä jonkin verran ennakkovalmisteluja syksyä varten, kuten valita uudet tuutorit, laatia tuutoriläystäke ja orientointiviikkojen ohjelma yhdessä tuutorien ja opintokoordinaattorin kanssa, varata tiloja tapahtumiin sekä suunnitella budjettia. Syksyn orientointiviikoilla tuutorit järjestävät fukseille kaikenlaista ohjelmaa, jolloin tuutorivastaavan tehtäväksi jää lähinnä jakaa hommia tuutoreiden kesken sekä huolehtia siitä, että kaikki sujuu.

Tuutorivastaavan tulee myös tutustua tutkinto-ohjelman rakenteeseen ja yliopiston opetustarjontaan siinä määrin, että osaa neuvoa fukseja niihin liittyvissä asioissa. Toki nämä asiat ovat olennaisia omienkin opintojen kannalta, joten niistä on ihan hyvä tietää jonkin verran! Opintoneuvonta ja ylioppilaskunta tarjoavat lisäksi vuoden aikana pari koulutusta sekä muita tapaamisia tuutorivastaaville, sisältäen mm. saunaillan ja kiitossitsit. Parasta tuutorivastaavana toimimisessa on ollut päästä tutustumaan uusiin fukseihin ja yhteinen hauskanpito! Mukavaa bonusta myös se, että pestistä saa kurssimerkinnän ja kolme opintopistettä, joka vastaa esimerkiksi puolen vuoden enkun kurssia 😉

Blogivastaavana olen herätellyt Biopsin blogia uudelleen henkiin uudistamalla sen ulkoasua sekä tekemällä yhteistyötä Loimun kanssa. Blogivastaava toki puuhailee myös blogin sisällön, kuten esimerkiksi tämän postauksen koostamisen parissa. Blogin uusi startti on ollut hitaanpuoleinen, mutta toivottavasti tulevina vuosina tänne saadaan lisää sisältöä!

Hallituksessa mukana oleminen on opettanut itselleni niin päätöksentekoa ja ajanhallintaa kuin organisointi- ja yhteistyötaitoja. Kaikesta tämänkaltaisesta osaamisesta on jatkossa hyötyä varmasti niin opiskeluissa kuin työelämässä, joten jos hallitustoiminta kiinnostaa, niin lähde ihmeessä mukaan!

Biopsin hallituksessa on yllämainittujen pestien lisäksi mahdollista toimia esimerkiksi excu- tai www-vastaavana, eikä kukaan estä keksimästä vaikka kokonaan uutta pestiä! Biopsissa toimii myös hallituksen ulkopuolisia vastaavia, kuten liikuntavastaava, sekä erilaisia tiimejä, kuten tapahtuma- ja yritystiimit.

Kiitos kun luit tänne asti ja tavataan BBB:illa! <3