Etusivu » Blogi » Uratarina – Anniina Brofeldt – Illumina

Uratarina – Anniina Brofeldt – Illumina

Kuka olet? Kerro jotain itsestäsi? Kuinka rentoudut vapaa-ajalla?

Olen Anniina Brofeldt, biopsi aikana, jolloin legginsit olivat muotia (mutta eivät silloinkaan housut) ja opettajakunta silloisella IMT:llä/IBT:llä/BMT:llä isoksi osaksi erilainen kuin nykyään. Asun Vantaalla, vaikka jokaisesta kaupungista etsin yhtäläisyyksiä Tampereeseen – Tampere vei sydämeni. Kaupunki myös asuttaa yhä isoa läjää lemppari-ihmisiäni, joten kuka tietää, vaikka joskus vielä palaisin. Olen kuitenkin nykyään ylpeä vantaalainen: “Kun kerrot asuvasi Vantaalla, ihmiset ovat hetken hiljaa”. Olen myös ylpeä kontulalainen, madridilainen, hervantalainen ja etelä-pohojalaanen notta oikeen. Kiinnyn melkein jokaiseen asuinpaikkaani, mutta Tampere on aina kotini.

Koko elämäni mukanani ovat kulkeneet rakkaat kissani, rönsyilevä musiikkiharrastukseni ja innostus valvoa öisin. Olen utelias niin ihmisiä kuin paikkojakin kohtaan, ja siksi matkustaminen saa minut hurjan onnelliseksi. En silti pitkästy paikallanikaan, koska olen suuri rutiinien ystävä: Aamupuuro raejuustolla, jokin urheilupläjäys työpäivän päätteeksi ja joka päivä vähän Spotifytä kuulokkeista.

Miten päädyit opiskelemaan juuri bioteknologiaa Tampereelle?

Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan biokemiaa Ouluun, koska a) en ollut koskaan käynyt kaupungissa, b) en tuntenut sieltä ketään, ja c) se oli (näkökulmastani) kaukana pohjoisessa. Edellä mainitun sikermän perusteella olisi ehkä voinut heti arvata, että koti-ikävä tulee nopeasti ja 8 tunnin junamatkan päässä olevat sisarukset ovat aivan liian kaukana. Niinpä Tampere vaihtui kohteekseni. Etuna oli myös, että Tampereelta löytyi tuolloin biobusiness-maisterilinja, joka kiinnosti enemmän kuin Oulussa olleet opiskeluvaihtoehdot.

Milloin valmistuit ja mikä oli pääaineesi. Entä sivuaineesi?

Valmistuin vuonna 2015 pääaineenani biokemia ja sivuaineenani kemia ja kudosteknologia. Lisäksi olin kerännyt roppakaupalla pisteitä kieliopinnoista ja kauppatieteiden kursseista, joista jälkimmäisiä keräilin ennen kaikkea Madridin-vaihtovuoteni aikana. Vaihtovuosi kauppatieteiden ja kielten parissa oli yksi elämäni parhaista päähänpistoista, koska se kasvatti itseluottamustani enemmän kuin juuri mikään muu sitä ennen. Kyseinen ainekombinaatio on auttanut minua myös erottautumaan työhaastatteluissa.

Ensimmäinen työpaikkasi valmistumisen jälkeen?

Kävin jo opiskeluideni ohella leikkaamassa FFPE-blokkeja ja pipetoimassa PCR-reaktioita Visakorven Tapion tutkimusryhmässä, ja Tapio piti minut ryhmässään myös valmistumiseni jälkeen. En voi kuin iloita tästä elämänvaiheesta: ihmiset ryhmässä olivat sydämellisiä, ja oppimani menetelmät auttavat minua työssäni tänäkin päivänä. Muistot olivat kultaisia jo niitä tehdessä.

Missä työskentelet tällä hetkellä?

Työskentelen asiantuntijana amerikkalaisen bioteknologiayrityksen, Illuminan, syöpätiimissä. Moni saattaa tietää Illuminan toisen sukupolven sekvensoinnin (next generation sequencing, NGS) tienraivaajana, joka edistää genetiikan hyödyntämistä ihmiskunnan suurimpien haasteiden selvittämisessä. Me biokemistit tiedämme, että haasteita riittää: Miten yhä useampi syöpä ja geneettinen sairaus voidaan diagnosoida aiemmin, ja hoito toteuttaa yhä kohdennetummin elämänlaadusta tinkimättä? Miten ruoantuotanto saadaan kestävälle tasolle niin, että ruokaa riittää kaikille, eikä maapallo ylikuormitu? Miten seuraava pandemia voidaan havaita ajoissa? Tietoa voidaan kerätä genomeista, transkriptomeista, epigenomeista, mikrobiomeista, proteomeista, yksittäisistä soluista ja valtavista populaatiokohorteista, ja näiden datakokoelmien yhdistäminen avaa vielä lisää mahdollisuuksia – se aidosti hengästyttää ja ihastuttaa minua, toivon että teitä biopsilaisiakin. “This is the Genome Era”, kuten meilläpäin sanotaan.

Urapolkusi?

Työskennellessäni eturauhassyövän tutkimuksen parissa pohdin hartaasti kannattaisiko minun tehdä väitöskirja vaiko lähteä kokonaan toiselle urapolulle. Biokemian opiskelu antaa melko rajattoman mahdollisuuden tehdä mitä vain oman substanssiosaamisensa ympärillä, ja se on omanlaisensa haaste.  Aidosti rakastin labratyöskentelyä: Aikaiset aurinkoiset aamut silloisissa Finnmedeissä, radion hiljainen pauhu labran nurkassa, qPCR-kaapin tuoksu ja pipetinkärkilaatikoiden tyhjentäminen kuvioita muodostaen. Päivän päätteeksi oli tunne, että on saavuttanut jotakin, koska oli konkreettisesti käpistellyt reagensseja, painellut analysaattoreiden nappeja ja onnistunut tuottamaan läjän muoviroskaa. Huolimatta muoviroskan romantisoimisesta kaikki edellä mainittu oli osa tärkeää elämänvaihetta, josta oli haastavaa päästää irti.

Ennen kuin ehdin törmäämään mielekkääseen väitöskirja-aiheeseen, minut soitettiin haastatteluun pohjoismaiselle reagenssien maahantuojalle myyntityöhön. Olin hionut LinkedIn-profiiliani ja juossut verkostointitapahtumissa minkä ehtinyt ja tajunnut kuinka paljon uramahdollisuuksia alalla oikeastaan onkaan. Siirryin siis myymään reagensseja entisille kollegoilleni ja pääsin työhön, jossa sain jatkuvasti tutustua uusiin ihmisiin, tutkimusideoihin ja tuoteinnovaatioihin. Monet alalla olevat tietävät, että kerran sisään päästyään tulee päätyneeksi jatkuvasti mukaan piilotyöpaikkojen hakuihin ja alan headhuntereiden rutiinisoittolistoille. Siispä kannattaa olla selkeänä mielessä, mihin seuraavana tahtoo. Itselläni se oli syöpäalan pariin palaaminen ja etenkin NGS-teknologiaan syvällisesti keskittyminen. Siispä kun sain Illuminan pääkallonmetsästäjän puhelun muutamasta avoimesta roolista Illuminalla, juoksin innosta kirkuen haastattelujen putkeen, joiden toisesta päästä pullahdin lopulta ulos työtarjouksen kanssa.

Oletko käynyt valmistumisen jälkeen jotain lisäkoulutuksia?

Olen tehnyt useamman myyntialan koulutuksen, erilaisia laboratoriomenetelmäkoulutuksia ja nykyisessä työssäni kursseja liittyen molekyylidiagnostiikkaan, sekvensointiin, lainsäädäntöön ja niin edelleen. Muutama viikko sitten kävin Euroopan päämajassamme Cambridgessä neuvottelutaitojen kurssin, ja kuukautta myöhemmin olin järjestämässä onkologian alan sisäistä koulutusta samassa paikassa. Toukokuussa aion pyörähtää Aarhusin yliopistossa nestebiopsiakurssilla ja Berliinissä strategiataitojen kurssilla. Olen sitä mieltä, että aivan kaikki kurssit ovat kotiinpäin – jos luet hiukan etnomusikologiaa ja vähän Balkanin geopoliittista historiaa, se voi olla vähintään hauska kuriositeetti, kun tutustut uusiin ihmisiin.

Kuvaile, millainen on tavallinen työpäiväsi?

Työhöni liittyy paljon reissaamista, mutta ellen matkusta, heräilen noin kello 8 aikoihin, syön rauhassa aamupalani ja siirryn kotitoimistoon tutkimaan saapuneita sähköposteja. Päivään kuuluu todennäköisesti virtuaalisia palavereita asiakkaiden ja sisäisten tiimien kanssa, esitysten tekemistä ja harjoittelua, ja alan seuraamista artikkeleiden ja webinaarien muodossa. Yleensä myös matkalaskuja ja tulevien reissujen suunnittelua. Touhuan yleensä kuuteen saakka, käyn jumppaamassa, ja jatkan vielä hetken aikaa illallisen lomassa globaalin yrityksen laajoista aikavyöhykkeistä johtuen. Viikolla työpäivät saattavat venyä, mutta viikonloput tuuletan kihiseviä aivojani.

Mistä innostut eniten työssäsi?

Ihmisistä, innovaatioista ja matkustamisesta! Jos tuntemattomien ihmisten kohtaaminen on vaivatonta ja suorastaan tuottaa energiaa, tämä työ sopii mainiosti. Asiakaspäälliköillä (jollainen aiemmin olin) on usein enemmän byrokratiaa työpäivissä, mutta asiantuntijana työssä saa keskittyä isossa määrin itse tieteeseen. Toki rajat ovat häilyviä ja yrityskohtaisia.

Mitä tulevaisuuden haaveita/ajatuksia sinulla on työelämään liittyen?

Haaveilen, että opin yhä lisää niin alastani kuin itsestäni työntekijänä. Tiedostan työurani olevan vasta alussa, joten haluan pitää itseni hyvässä kunnossa niin fyysisesti kuin henkisesti. Minulle se tarkoittaa yhtä lailla uteliaisuuden vaalimista mutta myös sen lempeää hallitsemista – tämän hetken haasteenani on kiihkeä multitäskäys, josta opettelen eroon. Tavoittelen myös hyvää tasapainoa työuran ja vapaa-ajan välillä; on valtavan tärkeää, että elämä ei rakennu vain yhden asian varaan. Uskon vakaasti siihen, että hyvä työntekijä on hyvinvoiva työntekijä.

Minkä vinkin antaisit nuorelle opiskelija itsellesi nyt?

Luota itseesi! Usein ne järjettömimmät valinnat ovat ne, jotka erottavat sinut muista, joten tee juuri sitä mikä tuottaa iloa. Bioalalla et voi valita väärin.

Onko jotain kanavaa, jota kautta sinuun voi olla yhteydessä, jos opiskelijoilla herää lisäkysymyksiä työhösi liittyen?

 Minulle voi lähettää sähköisiä kirjeitä osoitteeseen anniina.brofeldt@gmail.com .

Sähköpostihaastattelu 27.3.2023

Haastattelijat: Alli Raittinen, Katariina Helasmäki