Etusivu » Blogi » Q10 ja kantasolut ryppyvoiteiden nuoruudenlähteinä

Q10 ja kantasolut ryppyvoiteiden nuoruudenlähteinä

Ikääntymisen merkkejä häivyttäviä ryppyvoiteita mainostetaan niiden uskomattomilla kyvyillä silottaa juonteet ja palauttaa ihon kimmoisuuden nuorekkaaksi. Voiteet sisältävät mitä moninaisempia ihoa muokkaavia ainesosia, joista yksi yleisimmin käytettyjä on mystisesti nimetty Q10. Uudempana trendinä taas mainostetaan kantasoluvoiteita. Voiteiden ainesosien vaikutusselostuksia löytyy netistä pilvin pimein, mutta harva niistä kertoo oikeasti mekanismeja näiden ominaisuuksien taustalla. Tällöin jää käyttäjän päätöksen varaan, uskoako näihin selostuksiin vai ei.

Mitä nämä ihmeaineet todellisuudessa ovat ja mitä ne iholle tekevät? Voiteiden tuotekuvauksissa kerrotaan ubikinoninakin tunnetun Q10:n olevan ihon luonnollinen koentsyymi, joka toimii antioksidanttina ja torjuu näin vapaita radikaaleja. Vapaat radikaalit puolestaan ovat yksi merkittävimmistä vanhenemisen merkkejä aiheuttavista tekijöistä ihollamme. Kantasolujen taas kerrotaan uudistavan ihokudosta ja ylläpitävän sille tärkeitä toimintoja. Voiteisiin käytetään kasvien kantasolu-uutteita, joiden toiminnan kerrotaan perustuvan kantasolujen kykyyn uusiutua rajattomasti ja näin edistävän ihon kollageenin tuotantoa.

Ubikinonin kohdalla ollaan oikeilla jäljillä, sillä se tosiaan on luonnollinen koentsyymi, jota esiintyy kehomme jokaisessa solussa. Koentsyymillä tai kofaktorilla tarkoitetaan tietyn entsyymin toiminnalle oleellista yhdistettä, joka on usein vitamiini tai vitamiinijohdos. Ubikinoni on rasvaliukoinen bentsokinoni, jolla on pitkä isoprenoidisivuketju. Lyhenne Q10 juontaakin tästä rakenteesta, Q sanasta kinoni (quinone) ja 10 taas isoprenoidiyksiköiden lukumäärästä. Kinoniosa tekee ubikinonista erityisen tärkeän solujen energia-aineenvaihdunnan kannalta, sillä se pystyy vastaanottamaan yhden tai kaksi elektronia ja siirtämään ne moniosaisen entsyymikompleksin kautta hapelle, josta vetyionin eli protonin (H+) kanssa muodostuu vettä. Vesi on kuitenkin vain sivutuote tässä reaktioketjussa, jonka päätarkoituksena on muodostaa ATP-molekyylejä, jotka sitovat energiaa soluille käyttökelpoisessa muodossa.

Ubikinoni saa elektronit aikaisemmista energia-aineenvaihdunnan vaiheista, joissa ravintoaineista, kuten glukoosista ja rasvahapoista otetaan niiden sisältämä energia talteen. Ilman ubikinonia solujen energiakeskuksissa mitokondrioissa ei saataisi aikaan elektronivirtausta, joka puolestaan aiheuttaa vastakkaisen varauksen omaavien protonien virtauksen mitokondrion solukalvon toiselle puolelle. Protonivirtaus taas toimii moottorina ATP:tä syntetisoivalle entsyymille. Ubikinoni siis on välttämätön yhdiste solujen energiantuotannon kannalta, mikä tukee sen merkitystä myös ihon hyvinvoinnille. Myös antioksidanttivaikutus perustuu sen kykyyn vastaanottaa elektroneja, jolloin se saa mm. UV-säteilyn aiheuttamat vapaat happiradikaalit muuttumaan vaarattomaan muotoon. Näin ne eivät pääse aiheuttamaan soluille vaurioita, kuten entsyymien ja solukalvojen tuhoutumista.

Näiden ominaisuuksien perusteella ubikinoni on oiva ihon piriste ja hyvinvoinnin ylläpitäjä, varsinkin kun sen luonnollinen tuotanto iän myötä vähenee. Ubikinonin vaikutus perustuu kuitenkin lähinnä ennalta ehkäisevään ryppyjen hoitoon, eikä niinkään jo muodostuneiden uurteiden silottamiseen.

Kantasoluvoiteet johtavat nimensä perusteella voiteiden käyttäjän harhaan, sillä mikään voide ei voi sisältää eläviä soluja. Pakastekuivatun kantasolu-uutteen taas on hankala kuvitella sisältävän eläville kantasoluille tyypillisiä ominaisuuksia. Kantasoluthan ovat siis erilaistumattomia soluja, jotka kykenevät uusiutumaan lähes rajattomasti ja erilaistumaan laadustaan riippuen tietyn tyyppisiksi soluiksi, esimerkiksi ihosoluiksi. Kaiken lisäksi voiteiden sisältämät kantasolu-uutteet ovat peräisin kasveista, kuten lakasta ja omenasta, mikä tekee niiden vaikutuksesta entistä arveluttavampaa, sillä ihmisen ja kasvien solurakenteissa ja -toiminnoissa on merkittäviä eroja. Kantasoluvoiteiden teho siis todennäköisesti perustuu ennemminkin kasvien muihin terveysvaikutuksiin, kuten niiden sisältämiin vitamiineihin ja antioksidantteihin, joilla on todettu olevan ihon hyvinvointia ja kollageenin tuotantoa edesauttavia vaikutuksia.

Kosmetiikkatuotteiden vaikutuksiin on siis suhtauduttava varauksella, sillä tuotekuvaukset ovat oikeansuuntaisista ja monimutkaisia sanoja sisältävistä selityksistä huolimatta hyvin puutteellisia.  Tästä syystä ne eivät kerro läheskään koko totuutta toiminnoista ainesosien taustalla, jolloin niiden todellinen vaikutusmekanismi saattaa jäädä hämärän peittoon.

 

Enni Makkonen

 

Lähteet: