Etusivu » Blogi » Kouluun on päästy, mitä seuraavaksi?

Kouluun on päästy, mitä seuraavaksi?

Valmistuttuaan ylioppilaaksi, monet kääntävät katseensa kohti korkeakoulutusta ja yliopistoa. Usein elämä toisen ja kolmannen asteen välillä rakentuu oman koulutuspaikan etsimiseen ja sisäänpääsyyn. Monesti tähän kuluu useampiakin vuosia, jonka aikana oma identiteetti ja elämä rakentuu pääsykokeiden ja tulevan koulutuksen varaan. Ja kun korkeakoulun ovet ennemmin tai myöhemmin aukeavat, jää aikaisempi elämänvaihe äkisti taakse, ja elämä opiskelijana alkaa. Tämä siirtymä on usein kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Monella vaihtuu äkisti kaikki aiemmasta kaveripiiristä aina asuinpaikkakuntaan asti. Ja kaiken päälle uudessa ympäristössä pitää aloittaa oma opiskelijaelämä niin yliopistolla kuin vapaa-aikanakin. Ajoittain elämä opiskelujen alussa voi tuntua valtamerimatkalta kumiveneellä. Lieneekin hyödyllistä ajoittain kopauttaa itseään päälakeen, katsoa tilannetta hieman kauempaa ja keskittyä olennaiseen. Muistaa, ettei mikään dedline tai tentti maailmaa kaada ja, että oman paikkansa löytyminen uudessa elämänvaiheessa voi, ja saa, ottaa aikansa. Ette myöskään ole tilanteessanne yksin, sillä ympärillänne on parisen kymmentä samaan tilanteeseen asetettua toveria, jotka todennäköisesti kokevat olevansa yhtä ulapalla, epävarmoja ja huolissaan. Sen lisäksi joukko vanhempia opiskelijoita ja henkilökuntaa, jotka todennäköisesti ovat yhtä ulapalla, mutta osaavat vakuuttavasti kätkeä sen akateemiseen kokemukseen, ja vastata rauhoittavalla itsevarmuudella Pitäkää se mielessänne, ja auttakaa ja pyytäkää rohkeasti apua niin palaset varmasti loksahtavat paikoilleen, ja kumivene tuntuu tukevammalta.

Muutamassa kuukaudessa hektisyys helpottaa arki alkaa edetä jo omalla painollaan (Tai ainakin normaaleissa olosuhteissa, vuosimallin 2020 opiskelijoilla pakkaa sekoittaa tietenkin myös globaali pandemia). Fukseilu ei kuitenkaan lopu siihen, ja fuksivuodesta kannattaa ottaa irti kaikki, minkä saa. Omasta fuksivuodestani jäi käteen jopa kyseenalaisen tiivis kaveriporukka, ikimuistoisia tapahtumia ja mielenkiintoinen ala, johon perehtyä. Fuksivuosi on mahdollisuus tutustua, kokea ja pitää hauskaa, kannatta ottaa siitä kaikki irti.

Opiskelijan kannalta bioteknologian opiskelu eroaa monin tavoin muista aloista. Opiskelu tapahtuu pääosin Kaupin kampuksella, jossa opiskelevat meidän lisäksi ainoastaan lääketieteen opiskelijat, ja vuosittain aloittavien opiskelijoiden pieni määrä synnyttävät tiiviin opiskelijayhteisön ja ainejärjestön, jonka yhteishenki on mitä mainioin. Pieneksi ainejärjestöksi Biopsi tarjoaa opiskelijoilleen erittäin paljon, niin puitteiden kuin tapahtumienkin muodossa. Ainejärjestö hoitaa jäsenilleen muun muassa kahvia, juhlia ja erilaisia liikuntakokeiluja, joita kannattaa haluamallaan tavlla hyödyntää koulunkäynin ohessa.

Vaikka ensimmäinen opiskeluvuosi voi tuntua raskaalta ja paikoitellen hämmentävältä, kannattaa muistaa, että kaikki muutkin siitä selvisivät, ja fuksivuodesta kannattaa repiä irti kaikki, minkä saa.

– Timo Ahola